Spausdinti

Skaityti daugiau...Žemdirbystė, žemės ūkio kultūros Apie ankstyvą žemdirbystę Jedžiotų kaime pasakojo Vaclovas Mitkus, remdamasis savo senelių prisiminimais.

Po pirmojo pasaulinio karo dar nebuvo geležinių žemės apdirbimo įrankių. Grūdai buvo apariami plūgu. Pirmasis drapaką įsitaisė Pranciškus Čepys. Sodiečiai ėjo pažiūrėti ir nusprendė, kad daug grūdų palikę virš žemės. Dėl to reikėdavo po uždrapakavimo išvaryti visą šeimyną, kad ji įmintų žemės paviršiuje esančius grūdus. Tiksliai pasakyti, kuriais metais pasirodė geležiniai žemės ūkio įrankiai, negalima.

Spausdinti

Mėsos tvarkymas buvo atsakingas darbas. Jeigu blogai būsi sutvarkęs mėsą, galima laukti didelių nuostolių. Mėsą sūdė ir rūkė. Didžiulį rūpestį turėjo šeimininkas, kai reikėjo papjauti paršą, kuris sverdavo apie 250 kilogramų. Svarbiausia, kad paršą reikėdavo užkelti ant suolo ir tada nudurti.

Spausdinti

Labai skyrėsi maistas atskirais metų laikais. Vasaros metu, kai buvo sunkiausi darbai, maistas buvo gaminamas sotesnis, geresnis. Advento ir gavėnios metu maistas buvo lengvesnis. Pasnikai gavėnios metu buvo trečiadieniais, penktadieniais, šeštadieniais. Kiekvienas ūkininkas pasirūpindavo silkių, o ypač prieš gavėnią.

Paieška